Obsah

Hrnečku dost!

(13 bodů)2. Série 34. Ročníku - E. hrnečku dost

Proměřte závislost rychlosti, s jakou přibývá kvásek, na čase a na okolní teplotě.

Soutěž: V průběhu měření vyfoťte sebe nebo třeba buchty, které ze vzniklého kvásku upečete, a fotografie nám pošlete na adresu fykos-solutions@fykos.cz. Vystavíme je na našem Facebooku a Instagramu a autora nejlepší fotky oceníme zbrusu novými FYKOSími ponožkami.

Kátě nějak pomalu nabýval kvásek.

Verča Bartáková

Kvásek, který chvíli zůstal bez dozoru v troubě :D

Snídaně upečená z kvásku (muselo se přece ověřit, jestli má teplota, ve které kvásek kyne - a tedy i rychlost kynutí - nějaký vliv na kvalitu a chuť hotových výrobků. S potěšením jsme se celá rodina shodli, že nemá :D

Honza Marjanko

Nic mi nevyrostlo.

Anežka Čechová

Aliterace řešení FYKOSu.

Štěpán Pressl

První pokus o pečení kváskového chleba.

Než zaděláme chlebové těsto, je potřeba udělat tzv. rozkvas, který se de facto podobá kvásku ve sklenici. Odebereme do čisté misky přibližně 50g kvásku, přidáme 140g žitné celozrnné mouky a zalijeme 160g vody. Zakryjeme čistou utěrkou nebo potravinovou fóliı́ s dı́rami a rozkvas necháme přibližně 12 hodin v pokojové teplotě kynout. Kvůli takovému dlouhému kynutı́ se hodı́ tento rozkvas rozdělat večer a ráno či dopoledne můžeme zadělat těsto.

Do nakynutého rozkvasu přidáme 600g tentokrát pšeničné hladké mouky, protože obsahuje velké množstvı́ lepku. To zalijeme 300g vody a přidáme dvě lžı́ce soli, kmı́n, popř. nějaká semı́nka. Kdo chce experimentovat, může zkusit přidat trochu piva nebo brambor, chléb dostane takovou vláčnějšı́ podobu. Všechny tyto ingredience v misce smı́cháme a na lince posypanou moukou vytvarujeme bochánek. Vytvarované těsto vložı́me do ošatky a necháme zakryté odpočı́vat v pokojové teplotě přibližně 4 hodiny. Během čtyřhodinového kynutı́ jsem udělal chybu, že jsem těsto ani jednou trochu ,,neprohmátl“, správně by se alespoň dvakrát během čtyř hodin mělo udělat to, že se kynoucı́ bochánek za jeden kraj vezme a přehne se na opačnou stranu, a to se celkově udělá třeba čtyřikrát kolem celého obvodu bochnı́ku.

Až je těsto hotové, můžeme z ošatky vyklopit bochnı́k rovnout na pomoučený plech a v troubě rozpálené na 250◦ C, do které jsme předem dali plech s vodou, aby byl ve troubě vlhký vzduch, dát péct chléb na 45 minut. Do těsta nožem vyřı́zneme křı́ž, aby nám chléb při pečenı́ praskl v požadovaném mı́stě. V průběhu 45 minut také snižujeme teplotu až na 180°C. V mém přı́padě jsem ošatku bohuželneměl, těsto jsem nechal v hrnci, které se přilepilo, tak jsem z těsta vytvaroval čtyři housky, udělal pár řezů a dal podle předchozı́ch pokynů péct.

Láďa Vávra

Foccacia.

Honza Bajer

Pizza z kvásku.

Lubor Čech

Tradiční pečivo podávané k vínu. Jedná se o italskou ciabattu se zelenými olivami (v receptu jsou sice černé, ale vím, že Jáchym ujíždí na zelených) a sušenými rajčaty. Ciabatta je rustikální pečivo s jemnou chutí a křupavou kůrkou, které se skvěle hodí k plným červeným vínům. My jsme servírovali s vínem Gran Reserva 2013 (odrůda Tempranillo) z vinařství Barón de Lion ze středního Španělska, oblast Valdepenas.

Vojta Juza

Frgál s ořechy a jablky.

Vojta Kuchař

Kvásky Velký Albert, Teplý Albert, Studený Albert a Pokojový Albert.

Studený Albert a Teplý Albert. Druhý jmenovaný v průběhu experimentu bohužel získal antigravitační schopnosti. (Jinými slovy byl až moc teplý a upekl se.)

David Mendl

Marťa Daňková

Adam Kozubek

Daniel Fousek

Vojta Janáček

Lukáš Jarábek

Ondřej Piroutek

Ľuboš Bariak

Vojtěch Stránský a Pája Zavřelová